Tocht in huis is niet comfortabel: het voelt koud aan. Extra stoken helpt niet echt. Naden en kieren dichtmaken met tochtstrips of ander materiaal helpt wel.

Energie besparen in een tochtig huis valt niet mee. In plaats van de thermostaat een graadje lager te zetten, zal de neiging zijn er een graadje bij te doen omdat het zo koud aanvoelt. Echt comfortabeler wordt het dan niet, maar het gasverbruik gaat wel omhoog.

Wat beter helpt is naden en kieren dichtmaken met tochtstrips, tochtband of ander materiaal. Dat levert niet alleen een comfortabeler huis op, maar ook minder stookkosten.

In een gemiddelde eengezinswoning daalt het gasverbruik door het dichtmaken van naden en kieren, met zo’n 80 m3. Dat komt neer op een besparing van 50 euro per jaar (gasprijs 63 cent per m3, prijspeil 2017).
Zelf doen: lage kosten

Als je zelf aan de slag gaat om naden en kieren dicht te maken, dan ben je alleen materiaalkosten kwijt en die zijn niet hoog. Je verdient zulke kosten terug omdat de energierekening omlaag gaat.

lees bij Milieucentraal meer over waar de kieren het meest voorkomen, welk materiaal je het best kunt gebruiken, de verwachtte kosten