Samen de strijd aan tegen voedselverspilling
Ga zelf de strijd aan tegen voedselverspilling.
Iedere Nederlander gooit jaarlijks zo’n 50 kilogram goed voedsel in de vuilnisbak, dat is zo’n 150 euro per jaar! Dat is zonde, toch? Je kunt zelf veel voedselverspilling voorkomen. Dat bespaart geld en is beter voor het milieu. De FoodBattle helpt je op een leuke en makkelijke manier.
Wat is FoodBattle?
Zelf de strijd aangaan tegen voedselverspilling? Het kan! Met de FoodBattle ga je samen met collega’s, leden van je vereniging of anderen de strijd aan tegen de verspilling van voedsel. Drie weken lang probeer je zo min mogelijk voedsel te verspillen. In een dagboek houd je dagelijks bij hoeveel voedsel je weggooit. Je krijgt concrete en makkelijke toepasbare tips om minder eten in de afvalbak te gooien. Door de combinatie van tips en meten kun je binnen drie weken jouw voedselverspilling flink verminderen. Dat bespaart geld en is goed voor het milieu. Wist je dat iedere Nederlander jaarlijks zo’n 150 euro aan goed voedsel weggooit? Het leuke van de FoodBattle is dat het je het niet alleen doet. Je kunt jouw resultaten vergelijken met die van de hele groep en zien hoe goed jij scoort. Doe mee!
Via de website foodbattle kun je je aanmelden voor een van FoodBattles. Enkele dagen voor de start van de FoodBattle ontvang je een startpakket per post of per email.
Voedselverspilling voorkomen
Veel mensen zijn het er wel over eens dat het zonde is om eten en drinken weg te gooien. Gemiddeld gooit iedere Nederlander zo’n 50 kilo aan goed voedsel per jaar weg. Dit is ruim 150 euro per persoon per jaar. Je kunt zelf veel doen om voedselverspilling te voorkomen.
Je verspilt minder voedsel door slim in te kopen, te koken en te bewaren. Slim omgaan met je eten is niet alleen goed voor je portemonnee, maar het is ook nog eens beter voor het milieu. Als je minder eten weggooit, belast je het milieu minder. Er worden dan minder grondstoffen en energie verbruikt om het eten te produceren en op je bord te krijgen.
Wat kun je doen?
De volgende tips helpen je om minder voedsel te verspillen:
- Koop precies wat je nodig hebt, dan hoef je minder weg te gooien. Maak daarom een boodschappenlijstje en houdt je daar aan.
- Weeg pasta, rijst en couscous goed af met een keukenweegschaal of een kopje voordat je gaat koken. Voor spaghetti zijn er ook handige ringen verkrijgbaar waarmee je precies de benodigde hoeveelheid kunt bepalen.
- Kijk, ruik en proef een product als je niet zeker weet of het nog goed is. Gooi het dus niet klakkeloos in de prullenbak als de THT(tenminste houdbaar tot)-datum is verstreken. Lang niet alles dat over de datum is, hoeft je weg te gooien. Veel producten zijn ook na de THT-datum nog goed te eten. Zo zijn groenten en sauzen in glas of blik, frisdranken en droge rijst en pasta nog jaren eetbaar na de THT-datum. Kijk, ruik en proef eventueel een beetje om te bepalen of het product nog goed is. Bederfelijke producten met een TGT(te gebruiken tot)-datum, zoals vis en vlees kun je beter niet meer eten na die datum.
- Bewaar je voedsel op de juiste plek, dan bederft het minder snel. Raadpleeg de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum of bekijk de bewaartips op Milieu Centraal.
- Maak een goed plan voor je maaltijden: wanneer eet je wat? Daardoor verspil je uiteindelijk minder.
Meer tips en informatie
Kijk voor meer tips en informatie over voedselverspilling op:
www.milieucentraal.nl/voedselverspilling
www.voedingscentrum.nl/minderverspillen
Download de Factsheet Voedselverspilling hier
FoodBattle Vrouwen van Nu kick off workshop Pierre Wind