Frank weet hoe je binnen een VVE (vereniging van huiseigenaren) energie kunt besparen. Hij heeft het uitgezocht voor zijn eigen VVE en kan nu ook andere VVE’s daarover informeren. Frank woont in een koopflat in Cranevelt, waar in totaal 16 appartementen zijn.
Nul op de Meter (NOM)
Om de flat energiezuiniger te maken is een planmatige aanpak nodig. Niet uitstellen, wel starten en gelijkmatige stappen nemen met een goede inventarisatie en stappenplan maken via de NOM-ready aanpak. Met een goede aanpak zijn er ook subsidies voor te vinden. Voor de flat heeft Frank alle onderzoek al gedaan. Deels zijn er al stappen gezet en deels is het nog wachten op een gunstige regeling.
Energiezuinige maatregelen in de VVE
Hoe krijg je duurzame maatregelen tot stand als de medeeigenaren duurzaam en milieuvriendelijk niet zo’n belangrijk argument vinden? Besparingen zijn wel doorslaggevende argumenten en met gefundeerde berekeningen blijken duurzame oplossingen ook heel kostenefficient te zijn.
In de flat is een gezamenlijk stooksysteem. De verdeelsleutel is dat je 70% betaalt voor wat je zelf verstookt hebt en 30% is de algemene sleutel.
Alle verwarmingen zijn uitgerust met een metertje zodat alle aansluitingen afzonderlijk bemeten kunnen worden. Daarom is het zinvol om ook te besparen op de gemeenschappelijke kosten.
De verwarmingsketel is vervangen door een HR ketel. Dat is een heel zuinige ketel in het verbruik. Dit scheelt heel veel energie. Doordat er minder gas verbruikt wordt, kon ook de gasmeter vervangen worden door een kleiner exemplaar. De grootte van de gasmeter bepaalt de hoogte van het vastrecht. De kleinere meter levert zelfs 700,- per jaar op.
Ook zijn alle lampen in de gezamenlijke ruimtes vervangen door ledlampen. Dat scheelt 150,- op jaarbasis. Door de gezamenlijke grotere afname is met de leverancier Besselink een voordeliger pakket aangeschaft.
Met het geld dat vrijkomt met de besparingen, kan er een nieuwe investering gedaan worden. Het dak is geschikt voor 47 zonnepanelen. Daarvoor zijn diverse offertes opgevraagd. het plan is al helemaal klaar. Voor de uitvoering wordt nog op een gunstige subsidieregeling gewacht.
Maatregelen in je eigen huishouden
In je eigen huishouden kun je ook een flinke besparing realiseren met een energiezuinige koelkast, stofzuiger en door al je lampen te vervangen door ledverlichting. Als voorbeeld geeft Frank het lampje van de koelkast. Dit kun je ook vervangen door een ledlampje, anders ben je bezig de koelkast te verwarmen. De stap naar spaarlampen, mag je overslaan.
De wasmachine is gemaakt om in te wassen, maar het apparaat is niet efficient met water verwarming. Met een zonneboiler kun je wel heel efficient water verwarmen. Dat scheelt veel gas en is ook het snelst terugverdiend in 2 jaar tijd.
Duurzaam Craneveer
Frank is actief bij Werkgroep Duurzaam Craneveer dat ernaar streeft om de wijk volledig energieneutraal te maken, waarbij het unieke karakter van de wijk behouden moet blijven. In 2017 & 2018 willen ze 10% energie in de wijk te besparen, door met z’n allen aan de slag te gaan. Duurzaam Craneveer bestaat uit werkgroepen en samen worden thema’s opgepakt en werken ze aan de bewustwording van iedereen. Er is ongelofelijk veel expertise, enthousiasme en netwerk in de wijk. Ook daarom zijn ze ervan overtuigd dat ze hun ambitie gaan realiseren.
Vragen of zelf actief worden
Woon je zelf in de wijken Cranevelt of Alteveer en wil je aan de slag met duurzaamheid in je wijk, of heb je vragen daarover?
Neem dan contact op met Duurzaam Craneveer
Heb je vragen over energie besparen?
Bezoek dan hét digitale energieloket van de gemeente Arnhem: Energieloket Midden Gelderland.
Hier krijg je alle antwoorden op je praktische vragen op het gebied van energiemaatregelen.
Wil je zelf ook aan de slag met duurzame energie?
Woon je in een andere wijk van Arnhem, en wil je daar ook energie besparen of duurzame energie opwekken?
Je kunt een AANjager benaderen als je zelf iets op touw wil zetten, in je straat, buurt of wijk. De AANjagers kennen alle voorbeelden en kunnen helpen met een stappenplan. De AANjagers bieden zich dus letterlijk AAN! Als je zelf ideeën hebt op het gebied van duurzame energie en je wilt deze een stap verder brengen? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de AANjagers, van Arnhem AAN!