Het Energie Bespaar Huis is een rijtjeshuis in Westervoort. De Duivense ondernemer Peter Koenders heeft het rijtjeshuis met zonnepanelen en een warmtepomp voorzien en gebruikt 60 procent minder energie dan voorheen. Het is geopend op vrijdag 4 april 2014.

De woonkamer van het huis is ingericht om presentaties te kunnen geven. Bespaar energie en verhoog uw wooncomfort!

In het Energie Bespaar Huis laten ze u graag zien welke mogelijkheden u als particulier woning bezitter heeft om energie in uw eigen huis te besparen. U kunt dit in het Energie Bespaar Huiswoning zelf zien en aan den lijve ondervinden.

Ook kunnen ze u laten zien welke mogelijkheden er zijn om uw woning volledig energie-neutraal te maken, zodat u geen energie rekening meer heeft.

Koenders heeft het huis gekocht om te bewijzen dat in een woning uit de jaren ’70 met enkele ingrepen een flinke energiebesparing te behalen valt. De ingrepen zijn zichtbaar voor de bezoeker. Die kan zo zelf ervaren wat de effecten zijn. De aanpassingen kosten circa 35.000 euro en vergen 2 weken werk.

Aangebrachte voorzieningen in het huis:

Isolatie
Met dak, gevel-of spouwmuurisolatie, vloer- of bodemisolatie en dubbelglas wordt er een dikke isolerende schil aangebracht in het huis.

Warmtepomp
Gas is niet meer nodig. Warmte en koude wordt het huis ingebracht via een warmtepomp die in contact staat met buizen in de grond die maar liefst 28 meter diep de grond in gaan. (Van de buizen zie je niets meer). Het gebruikte Geo Direct DX aardwarmtesysteem is efficiënter en kleiner dan vergelijkbare systemen, en daardoor gemakkelijker te plaatsen in woningen met een kleine tuin. In de tuin of oprit wordt een aantal warmtewisselaars (verdampers) geboord die de natuurlijke warmte uit de bodem direct overdragen op het koelmiddel dat door de wisselaars circuleert. De warmtepomp (die staat in de tuin), zorgt met deze aardenergie voor een watertemperatuur van 38◦C in het buffervat, waarmee het huis volledig wordt verwarmd. Met de verticale warmtewisselaar in het boorgat kan het systeem ook passief koelen en wordt in de zomer de warmte van het huis geabsorbeerd en teruggeleid naar de koelere aarde.

Vloer- en wandverwarming geven het huis een gelijkmatige warmte. De leidingen kunnen op de vloer en wand worden aangebracht, maar kunnen ook in gefreesde holtes geplaatst worden.

Convectoren nemen de plek in van de oude radiator. Convectiewarmte houdt in dat een verwarmingselement de lucht opwarmt, die daardoor stijgt en zo de koude lucht en dus de ruimte verder opwarmt. Het is dus een indirecte vorm van verwarming. Dit geeft een snellere en gelijkmatigere opwarming. Je hebt dus minder temperatuurverschillen in één ruimte. De gebruikte convectoren in het huis zijn voorzien van het zogeheten Dymamic Boost Effect, en leveren 2 tot 3 x zoveel warmte als gangbare convectoren. Bovendien kunnen ze naast het ver warmen ook passief koelen.

Ventileren gebeurt ook op een efficiënte wijze door middel van een Breathing Window. Het systeem wordt in de buitenmuur aangebracht en zorgt voor de meest energiezuinige en stille manier van ventileren voor een gezond leefklimaaat op de de hele verdieping.

Verder is er nog de zonneboiler die zorgt voor warm water voor het douchen. Op het dak is hiervoor een zonnecollector geplaatst, die is aangesloten op een buizenstelsel met vloeistof die door de opgevangen energie wordt verwarmd. De vloeistof transporteert de warmte door het buizenstelsel naar het voorraadvat (boiler) met leidingwater. In dit huis is het voorraadvat met het verwarmde water ook aangesloten op het buffervat van de warmtepomp, zodat het water uit het voorraadvat door de pomp altijd warm is, ook als de zon niet schijnt.

Tot slot wordt de electriciteit opgewekt door zonnepanelen (PV-panelen) op het dak. Via een omvormer leveren de panele wisselstroom aan het stroomnet. Het eventuele overschot wordt via de huisaansluiting in de meterkast terug geleverd aan het openbare elektriciteitsnet.

Het Energie Bespaarhuis is een initiatief van Koenders Totaalbouw en bevindt zich aan de Mosterhof 92 in Westervoort.
U kunt er van maandag tot en met vrijdag op afspraak terecht van 16.00u tot 20.00u; op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Voor het maken van een afspraak kunt u bellen met 0316 26 33 41

naar de site