Slechts weinig mensen kweken groente en fruit in hun eigen achtertuin, terwijl, nog niet eens zo heel lang geleden in bijna elke achtertuin wel groenten verbouwd werd of zelfs kippen gehouden. De tuin was nuttig, er stonden planten die gebruikt werden in de keuken.

Maak je tuin eetbaar!

Haal die bestrating uit je tuin en maak je tuin eetbaar! Je kan kiezen voor een traditionele moestuin maar daar moet je tijdens het groeiseizoen regelmatig, zo niet dagelijks, in werken.

Een andere manier is om in je tuin een enkele boom en een aantal struiken te planten waarvan je de vruchten of noten kan oogsten. Onder die boom en grote struiken is er plaats voor wat kleinfruit en in de zon de vaste, meerjarige groenten, kruiden en andere eetbare planten die winterhard zijn. Zelfs klimplanten voor in de pergola of tegen de schutting en bodembedekkers kunnen eetbare bloemen, blad of vruchten hebben. Indien de tuin zo beplant wordt, spreekt men van een Eetbare Bostuin.
lees verder op de www.bloemenindetuin.nl

Minimaal werk

Als deze tuin volgroeid is kan het werk wat je eraan hebt minimaal zijn.
Tuinen met smaakvolle planten Waar kan je allemaal aan denken? Er is veel mogelijk, maak een keuze uit wat je lekker vindt. Een fruittuin, een theetuin, met verschillende soorten Munt, Citroenmelisse, Dropplant en Bergamot. Een cocktailtuin, met planten en kruiden voor de heerlijkste drankjes (incl. een besje tegen de kater) of een saladetuin.

Eetbare plantjes

Planten waar je blaadjes van kan plukken voor een salade: Kaasjeskruid, vaste Rucola, Campanula, Zuring, kleine Pimpernel en zelfs het jonge blad van de Lindeboom is als sla blad te eten. Voor kleur aan de groene bladeren zijn er verschillende bloeiende planten: Goudsbloem, Korenbloem, Oost-Indische kers maar ook de Hemerocallis en de Sleutelbloem.

Diversen planten en kruiden uit andere culturen doen het ook heel goed in onze tuin. De ingrediënten van kruidenmengsel Za’atar kunnen voor een groot deel eigen kweek zijn. Of wat te denken van de winterharde Mioga gember als smaakmaker in de Aziatische keuken. Bijzondere (én smakelijke!) vaste groenten om eens te proberen zijn:
Brave Hendrik, Zeekool, Blaassilene en natuurlijk de verschillende look soorten.

Nieuwsgierig geworden en wil jij je tuin ook eetbaar maken kijk dan eens op www.bloemenindetuin.nl of kom vanaf april een keer kijken in De Eetbare Siertuin van Mergenmetz in Doorwerth.

— Auteur: Anthonetta van Bergenhenegouwen, Bloemen in de tuin
site MergenMetz