Een duurzame tuin, wat is dat eigenlijk? In de tuin betekent ‘duurzaam’ dat planten de kans krijgen om volwassen te worden, dat bodemvormingsprocessen optimale kansen krijgen en dat dieren zich er thuis voelen. Daarvoor is het element tijd nodig. Een duurzame tuin moet rust hebben om zich te ontwikkelen en moet letterlijk en figuurlijk de kans krijgen om te groeien. Gelukkig is dat helemaal niet moeilijk. En wat is er mooier dan dat ieder jaar dat ene plantje weer opbloeit en insecten en vogels weer terugkomen? Kortom, stroop die mouwen maar op, en begin vandaag nog aan het verduurzamen van jouw tuin.
Verticale tuin
De verticale tuin geeft zowel binnen- als buitenshuis verrassende mogelijkheden. Bij een ‘verticale tuin’ denk je misschien aan met klimop bedekte gebouwen. Maar hoewel het uiterlijk vergelijkbaar kan zijn, is de uitvoering van een verticale tuin heel anders. Een verticale tuin is opgebouwd uit modulaire panelen, die elk hun eigen grond bevatten. Deze panelen kunnen op verschillende hoogtes worden geplaatst en geven ruimte aan veel verschillende soorten planten.
Hergebruik van regenwater
In en rondom het huis heb je echt niet altijd water van drinkwaterkwaliteit nodig. Denk maar eens aan het sproeien van je tuin of het wassen van je auto. Daarvoor kun je perfect gebruik maken van gratis hemelwater. In sommige gevallen is dit zelfs beter, omdat regenwater nauwelijks kalk bevat. Het eerherstel van de ouderwetse regenton lijkt ons een goede eerste stap. Daarmee kun je heel gemakkelijk en duurzaam regenwater hergebruiken.
Slakkenoverlast beperken
Slakken kunnen een ware plaag zijn. Maar ze hebben ook een functie: ze ruimen bladeren op. En daarnaast zijn ze voedsel voor een groot aantal diersoorten. Slakken bestrijden op een onverantwoorde, chemische manier is daarom niet goed. Hiermee verdwijnen er namelijk ook vogels en egels uit je tuin en kun je ook hén ziek maken. Handig om te weten dus hoe je op een biologische, natuurlijke en duurzame wijze de balans in je tuin kunt houden en slakken kunt bestrijden. Hier vind je een duurzame manier om met slakken om te gaan>>
Bijensterfte tegengaan
Bijensterfte is een groot probleem. Door giftige bestrijdingsmiddelen, minder groen en klimaatverandering sterven bijen massaal uit. Sommige soorten zijn er zelfs al niet meer. En dat is zorgelijk, want bijen zijn erg belangrijk voor de biodiversiteit en bij het verbouwen van gewassen. Gelukkig kun jij, gewoon in je eigen tuin, een steentje (of liever een bloempje!) bijdragen. In dit artikel lees je wat jij kunt doen om bijensterfte tegen te gaan.
Kattenoverlast in de tuin
Er zijn enorm veel kattenliefhebbers in Nederland en mensen beleven veel plezier aan deze huisdieren. Liefst laten we deze huisgenootjes natuurlijk ook buiten rondlopen. Met als negatief effect dat ze hun behoefte in andermans tuin (kunnen) doen. Ineens wordt de voortuin van de buren een ideale kattenbak. Of jouw tuin misschien wel… en dat is natuurlijk niet de bedoeling! In dit artikel zetten we een aantal diervriendelijke en milieuvriendelijke tips op een rij om te voorkomen dat je tuin een heuse kattenbak wordt.