Al weer vier jaar organiseert Stichting Kom op voor een duurzame wijk bij het wisselen van de seizoenen een duurzaam diner in het Inloopcentrum aan de Van Slichtenhorststraat in Sint Marten. Het idee van de duurzame diners is begin 2011 ontstaan toen in het Inloopcentrum een nieuwe keuken werd opgeleverd waarin maandelijks een eetgroep “gewoon” zou gaan koken en eten.

In een wijk waar genoemde stichting al sinds 2005 actief is met duurzaamheidsprojecten lag het organiseren van duurzame diners voor de hand. Inmiddels hebben al meer dan 150 verschillende mensen deelgenomen aan de diners. Het gemiddeld aantal ligt op ca 32. Ze komen niet alleen uit Sint Marten-Sonsbeekkwartier, maar ook uit aangrenzende wijken, sommige zelfs buiten Arnhem.

Wat maakt deze diners duurzaam?

In de eerste plaats wordt er uitsluitend vegetarisch gekookt. Verder worden voornamelijk biologische en streekeigen producten gebruikt, vaak afkomstig van de biologische markt. Soms worden kruiden en groenten gebruikt uit de stadslandbouwlocaties in Sint Marten. Omdat er net zoveel eten wordt bereid als er aanmeldingen zijn, hoeft er geen eten te worden weggegooid. Wat eventueel over is wordt door de aanwezigen in een “doggybag” meegenomen naar huis. Het groente- en fruitafval wordt meegenomen voor de composthoop in de wijk. Groepsbewijs koken bespaart tevens energie, ook doordat thuis de verlichting uit en de verwarming lager kan worden gezet.

Er is een tamelijk vaste ploeg o.l.v. een chef-kok die de recepten bedenkt en verantwoordelijk is voor de inkoop. Samen met drie of vier vrijwilligers gaat de chef-kok vanaf 14.00 uur in de keuken aan de slag, zodat de maaltijd om 18.00 uur opgediend kan worden. Dit jaar zijn Hanneke Windhausen en Wilma Klabbers chef-kok.

Prijs

De vaste prijs van het diner bedraagt € 6,- die van tevoren digitaal of in De Groene Vos moet worden betaald.

De reacties van de gasten zijn vrijwel altijd lovend over de kwaliteit en de smaak van de gerechten, maar ook over het duurzame karakter van de diners.

Aanmelden

Meer informatie bij Jan Schreur, T 026-3514494 en voorzitter@duurzamewijk.nl of bij De Groene Vos