Sanne en Marnix wonen met 3 kinderen in een jaren 30 woning in Hoogkamp, Arnhem. 9 Jaar geleden zochten en vonden ze een koophuis dat geschikt was om te verduurzamen. Ze waren gewend om zelf te klussen. Kennis en expertise hadden ze ook. Marnix is technisch ingenieur en Sanne is bouwkundige en werkt als projectleider duurzaamheid om gemeente Wageningen gasloos te maken.
In 5 jaar tijd hebben ze hun huis flink verduurzaamd.
Zonneboiler en zonnepanelen
De eerste stap die ze negen jaar geleden namen was de gasslurpende CV ketel vervangen door een hoogrendementsketel met zonneboiler. Een zonneboiler bespaart flink op je gasvebruik voor warm water. Een zonneboiler verwarmt je kraanwater als het licht is buiten en slaat het op in een voorraadvat. Je water hoeft veel minder verwarmd te worden door je cv-ketel. Daarmee bespaar je tot 70% van je gasverbruik voor kraanwater!
Tevens legde ze 7 jaar geleden 16 zonnepanelen op hun dak. Met de zonnepanelen wordt alle benodigde elektriciteit opgewekt. Puur naar elektriciteit gekeken zijn ze dus al neutraal. Omdat ze nog niet hebben geïnvesteerd in het zelf opslaan van elektriciteit proberen ze zoveel mogelijk elektriciteit te verbruiken als die duurzaam voorhanden is. Dat kan bijvoorbeeld door (vaat)wasjes te draaien als de zon schijnt.
Isolatie
Het huis hebben ze van binnenuit geïsoleerd. Alle buitenmuren zijn van binnenuit voorzien van 10 cm dikke isolatieplaten en de afdekplaten zijn van gips. Door de isolatie houdt het huis de warmte beter vast. De verwarming slaat dan minder vaak aan, en dat vermindert de milieubelasting flink. Want je stookt dan jaarlijks per vierkante meter buitenmuur ruim 9,5 m3 gas minder: dat scheelt geld en CO2-uitstoot.
Het dak is van binnenuit geïsoleerd. De vloer van de bovenverdieping is ook goed geïsoleerd, zodat de warmte goed behouden blijft in de kamer beneden, die wel verwarmd wordt.
HR++ glas
Al het glas is vervangen door HR++ dubbel glas. Dat scheelt niet alleen energie, wat goed is voor het klimaat (minder CO2-uitstoot). Het is ook comfortabel: geen tocht en kou bij de ramen, geen condens aan de binnenkant van het raam en veel minder geluid van buiten.
Bij een paar kleine glas-in-lood raampjes, zijn aan de buitenzijde, glazen voorzetramen geplaatst. De tussenliggende luchtlaag heeft ook een isolerende werking.
Toilet met regenwater
In de schuur staat een grote opslagtank waarin regenwater wordt opgevangen. Het regenwater komt via een buis van de opslagtank, in de vulbak, het reservoir van het toilet. Dit scheelt zo’n 50.000 liter schoon drinkwater per jaar.
Douchewarmte terugwin systeem
Na een kleine verbouwing in de douche is er een warmte terugwin systeem (wtw) aangelegd in de douche. Met een douche-warmte terugwin systeem blijft warmte uit wegstromend douchewater niet langer onbenut. De douche-wtw warmt er koud water mee op zodat de ketel minder hard hoeft te stoken.
Kleine maatregelen
Naast alle grote ingrepen wordt er ook veel bespaard met kleine maatregelen. Bij de aankoop van apparaten, wordt er goed opgelet hoeveel het verbruik is. Zo staan er alleen zuinige apparaten in het huis. In de winter hangen ze in de gang achter de voordeur een extra gordijn op dat de kou buiten houdt. Deurdrangers op binnendeuren zorgen ervoor dat deuren niet onnodig open blijven staan. De gang en de bovenruimten worden niet verwarmd. Het wifi-modem gaat ’s nachts uit. Een wifi-modem verbruikt namelijk veel energie. Licht in de gang wordt aangestuurd met een bewegingsmelder. Als niemand in de ruimte is, gaat het licht vanzelf weer uit.
Ventilatieunit met warmteterugwin unit
De nieuwe aanwinst, de ventilatieunit met warmteterugwin unit, is wel al opgehangen maar de echte installatie moet nog gebeuren. Nu is het nog een luxe memobord. Als het apparaat in werking is, voorziet het de benedenverdieping van frisse lucht zonder dat er warmte weglekt.
Sanne en Marnix willen hun HR ketel graag gaan vervangen door een warmtepomp. Hun huidige CV ketel is 9 jaar oud, en kan 15 jaar mee, maar mogelijk vervangen ze hem al eerder. Per jaar verbruiken ze nu ongeveer 700 kuub gas. Als er een luchtwarmtepomp op zolder staat kan het aardgas afgesloten worden. Koken doen ze namelijk al 9 jaar elektrisch. Om dan helemaal energieneutraal te worden leggen ze ook nog wat extra zonnepanelen op het garagedak.
TIP
De tip die Sanne meegeeft; “kijk nu al uit op welke manier je jouw huis duurzaam wilt verwarmen. Dan kom je niet voor een verrassing te staan als je cv-ketel er plots mee ophoudt. Het zou zonde zijn als je door tijdsdruk weer een nieuwe CV ketel aanschaft (die weer 15 jaar meegaat), als je eigenlijk graag je huis duurzaam wil verwarmen”.