Tijdens de Dutch Green Building Week wordt op allerlei manieren aandacht besteed aan het verduurzamen van de leefomgeving. Tijdens de openingsconferentie gaven inspirerende sprekers voorbeelden van behaalde successen op dit gebied. Onze eigen burgervader Herman Kaiser hield het dicht bij huis en vertelde dat hij zijn woon-werk verkeer aflegt met de elektrische fiets. Of met de trolleybus, waar hij al als klein jongetje door werd gefascineerd en waar hij nu graag een praatje maakt met zijn stadgenoten. De burgemeester gaf met trots aan dat het geruisloze trolleyverkeer door veel andere landen met bewondering wordt bekeken en met z’n groene stroom al jarenlang een toonbeeld is van duurzame mobiliteit. Kaiser gaf verder diverse voorbeelden van duurzaamheid in onze stad: het bekroonde gebouw Rozet met z’n groene dak, zonnepanelen en uitgekiende klimaatbeheersingssysteem, de energiezuinige straatverlichting, en de inspanningen die de stad doet op het gebied van duurzaam (fair trade) inkopen en aanbesteden.

Daan Roosegaarde was de volgende spreker. Deze ‘techno poëet’ is kunstenaar en uitvinder en weet in zijn avantgardistische vindingen altijd schoonheid, praktische toepasbaarheid en verbetering van de leefomgeving te verbinden. Zo houdt hij zich bezig met (snel)wegen waarop je tijdens het rijden je elektrische auto kunt opladen, wegen met solar paint die ’s avonds de weg verlichten met de energie die overdag uit de zon wordt gehaald, smogstofzuigers die in zwaar vervuilde steden zoals Beijing letterlijk lucht geven (met als prachtig bijproduct de koolstof ‘diamant’ ring). Daans verhalen zijn altijd inspirerend omdat hij laat zien dat geen droom te gek is. De stad van de toekomst maken we zelf; droom het, bedenk het, en ga dan aan tafel met de juiste mensen om er een nieuwe werkelijkheid van te maken.

Dezelfde onbevangenheid sprak ook uit de presentaties van de kinderen die na Daan aan het woord kwamen. De Dutch Green Building Counsil heeft met drie Gelderse basisscholen onderzocht hoe scholen verduurzaamd kunnen worden. De leerlingen van de scholen hebben zélf het onderzoek uitgevoerd en aanbevelingen gegeven. Tijdens de bijeenkomst presenteerden zij hun bevindingen en lichtten ze hun verbeterpunten toe. Onder leiding van prinses Laurentien van Oranje hebben de kinderen aansluitend een levendige discussie gevoerd waarbij problemen werden vertaald naar oplossingen. Opvallend was dat de kinderen haarfijn aanvoelen dat ‘gedrag’ een sleutelterm is bij verduurzaming. En dat relatief kleine oplossingen leiden tot grote resultaten. Eigenlijk is verduurzamen een eitje… Graag delen wij de presentaties van de kinderen met onze Bloei! lezers, er is door de afdeling communicatie van DGB toegezegd dat we het materiaal zullen ontvangen, wordt vervolgd dus!

Neem je zelf deel aan activiteiten tijdens de Dutch Green Building Week en wil je informatie delen? Stuur ons dan even een berichtje!    

Meer info: www.dgbw.nl

Fotocredits: Studio Daan Roosegaarde en Mijn Gelderland  (trolleybus)

Programma openingsconferentie

12:00 Aanmelden en ontvangst
13:00 Welkom en opening van de middag door dagvoorzitter Bram Adema, directeur Corporate Facility
Partners Kort interview met Jaap Gillis, CEO Bouwfonds IM en Annemarie van Doorn, directeur DGBC over achtergronden Week en plannen van DGBC
13:15 Welkomstwoord door Burgemeester Arnhem – Herman Kaiser
13:25 Lezing Daan Roosegaarde
14.00 Dialoogsessie onder leiding van HKH Prinses Laurentien. 30 kinderen en 5 besluitvormers: Burgemeester van Arnhem, Herman, Kaiser, de wethouder van Nijmegen, Harriët Tiemens en Alexander Collot d’Escury, CEO Desso, Daan van Vliet, directeur UniVastgoed en Theo Puyn, directeurbestuurder De Linge stichting voorschools en primair onderwijs.
Zij gaan in gesprek over verduurzaming scholen
14:45 Pauze
15:15 Lezing Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW
15:35 Lezing Axel Rüger, algemeen directeur Van Gogh Museum
15.55 Interview met Peter Molengraaf, voorzitter van de Raad van bestuur Alliander en Annemieke Traag, gedeputeerde Provincie Gelderland. Door dagvoorzitter Bram Adema
16:25 Lezing Hans de Jong, Voorzitter directie Philips Electronics Benelux B.V.
16:45 Lezing Maarten van Rossem
17:15 Uitreiking BREEAM-NL Certificaten

  • Certificaat BREEAM-NL In-Use – Mennolt Beelen, Raad van bestuur Deloitte
  • Certificaat BREEAM-NL Gebiedsontwikkeling voormalig Marinevliegkamp Valkenburg in Katwijk aan Eva Klein Schiphorst, directeur Transacties en Ontwikkeling van het Rijksvastgoedbedrijf en Wethouder gemeente Katwijk Klaas Jan van der Bent.
  • Certificaat BREEAM-NL Gebiedsontwikkeling Schiphol Tradepark aan Dick van der Harst, projectdirecteur Schiphol Trade park en directeur SADC en John Nederstigt, wethouder duurzaamheid gemeente Haarlemmermeer
17:30 Wrap-up en uitloop