Plan voor 10 miljoen extra bomen in Nederland valt in de prijzen en Natuur- en Milieufederaties ontvangen bijdrage van de Postcode Loterij voor het planten van 10 miljoen bomen.

10 miljoen bomen erbij dankzij de Postcode LoterijDe Natuur en Milieufederaties krijgen 2,25 miljoen euro van de Postcode Loterij voor de aanplant van 10 miljoen bomen. Dit maakte de loterij bekend tijdens de Klimaatstaking in Den Haag. De Natuur en Milieufederaties willen met Plan Boom werken aan een gezond klimaat in een groene omgeving. De aanplant van bomen in tuinen, bermen, plantsoenen, parken, bedrijventerreinen en in het buitengebied verkleint de CO2-uitstoot. Ook wordt de leefomgeving mooier, groener, frisser en gezonder.

Netwerkdirecteur Annie van de Pas hoorde het goede bericht tijdens de start van de Klimaatstaking. “Dit is fantastisch nieuws, zeker op deze dag! Plan Boom draagt concreet bij aan de klimaatdoelen waar we vandaag voor in beweging komen. Het geeft iedereen de kans om direct iets bij te dragen door mee te doen. Iedereen kan meedoen met het planten van deze 10 miljoen bomen. Daarom ben ik er zo trots op dat we dit plan, samen met een brede coalitie van partners, nu kunnen realiseren. Dankzij de bijdrage van de Postcode Loterij!”

10 miljoen effecten

Zo’n 20 procent van de opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door ontbossing. Er zijn steeds minder bomen om CO2 op te nemen uit de lucht. Ook Nederland ontbost nog steeds en daar willen we iets aan doen. Een boom bindt gemiddeld 1 ton CO2 in vijftig jaar tijd. Tien miljoen bomen kunnen dus 10 miljoen ton CO2 binden. Daarbij zijn bomen een oplossing voor zoveel meer dingen. Ze leveren een bijdrage aan biodiversiteit en zijn goed voor gezondheid. Ze dragen bovendien bij aan een schone leefomgeving én ons geluksgevoel.

Voor en door burgers

De Natuur en Milieufederaties werken in dit project samen met Stichting LandschappenNL, Stichting wAarde, de Stedelijke Milieucentra en LSA bewoners. De ambitie is de naar schatting 344 miljoen bomen in Nederland de komende vier jaar met zo’n 3% extra bomen uit te breiden. Plan Boom is bedoeld voor en door burgers. Door bomen te planten in onze eigen omgeving kan iedereen een concrete bijdrage leveren aan het klimaat. Een boom verbindt mensen en een boom planten kunnen we allemaal.

Foto: Roy Beusker
bron: https://www.gnmf.nl/nieuws/10-miljoen-bomen-erbij-dankzij-postcode-loterij