Hoe spoel je met een eenvoudig en slim systeem je wc door met regenwater?

Om de planten van mijn daktuin te bewateren heb ik al enige jaren een regenton op mijn dak staan. Maar wat ik jammer vond, is dat de altijd volle regenton in de winter dan onaangeroerd blijft. Ik vroeg mij dus af: hoe kan ik al dat water in de ton in de winter nuttig gebruiken? Kan ik de ton misschien aan de lager gelegen wc aansluiten? De Willie Wortel in mij toog aan het werk, en kwam met het volgende ontwerp:

Je eigen regenwaterspoelsysteem

Dit stappenplan is bedoeld om op een eenvoudige wijze je wc door te spoelen vanuit een regenton. Hierbij ga ik ervan uit dat de regenton op een dakterras of balkon staat, in ieder geval verhoogd, bóven de spoelbak van de wc. In dat geval kan de spoelbak zich vullen onder vrij verval. Is dit niet het geval dan is een andere aanpak nodig, waarbij een pompje tussen de regenton en de spoelbak geplaatst wordt.

Wat heb je nodig?

Het regenwaterspoelsysteem bestaat uit een regenton, aangesloten op de dakgoot/regenpijp, met daaraan een kraan met een slang die naar spoelbak loopt. De slang wordt bevestigd aan een tweede vlotterkraan in de spoelbak. De onderdelen die je moet aanschaffen zijn:

Regenton
Regenton vulautomaat
Gardena kraan
Tuinslang
Gardena tuinslang koppelingen (2x)
Waterdief
Vlotterkraan
Wc met spoelbak met ruimte voor tweede vlotterkraan

De onderdelen van deze installatie (inclusief regenton) kosten in totaal tussen de €50,- en €100,-

Voor je aan de slag kan moet je eerst een en ander checken:

Is mijn dakterras sterk genoeg voor een regenton van ca. 200 liter?
Is er minstens 2 meter hoogteverschil tussen regenton en spoelbak?
Past er een tweede vlotterkraan in mijn spoelbak?

Uitvoering

1. Plaats de regenton, eventueel op een verhoging, en verbind deze met een vulautomaat aan de regenpijp.

gardenakraan met aansluitstuk
De Gardena kraan met aansluitstuk

2. Zorg dat de regenton aan de onderzijde een kraan heeft, die geschikt is om een tuinslang op aan te sluiten. Ik heb daar een regentonkraan met type Gardena aansluiting voor gekozen.

3. Verbind een standaardmaat tuinslang met koppelstukken aan de regenton. Zorg dat de tuinslang lengte genoeg heeft om de spoelboek van de wc te halen.

4. Leidt de tuinslang naar de spoelbak. Hiervoor moet wellicht een gat in de muur/raamkozijn of het dak gemaakt worden. Zorg dat deze doorvoer zodanig (eventueel door een vakman) wordt aangelegd dat geen lekkage ontstaat. Maak zo mogelijk gebruik van ventilatieopeningen.

5. Zet ook een koppelstuk aan het andere uiteinde van de tuinslang.

vlotterkranen
De spoelbak met twee vlotterkranen.

6. Plaats een tweede vlotterkraan in de spoelbak. Gebruik de vlotterkraan met de minste weerstand voor de regentonaansluiting.

7. Maak op de tweede vlotterkraan een Gardena aansluiting bijvoorbeeld met een ‘waterdief’

8. Sluit de slang aan en draai de kraan op de regenton open. Ontkoppel de slang bij de spoelbak en laat de lucht uit de tuinslang ontsnappen alvorens de slang opnieuw aan te sluiten.

9. Draai de kraan van de waterleiding naar de spoelbak dicht.

Nu heb je je eigen regenwaterspoelsysteem!

Onderhoud:

Mijn systeem werkt inmiddels al een half jaar probleemloos, maar ik kan me voorstellen dat onderhoud af en toe noodzakelijk is.

Check daarom geregeld de vervuiling van de regenton op bladafval en ander vuil van het dak, die het systeem kunnen verstoppen.
Als het stevig gaat vriezen is het wellicht raadzaam de slang leeg te laten lopen om scheuren in de slang te voorkomen.
Als uw regenton zich na een fikse regenbui weer gevuld heeft dan moet u wel even de lucht uit de tuinslang laten ontsnappen.
Is de regenton leeg na enige tijd van droogte? Draai dan gewoon het kraantje van de waterleiding weer open. De spoelbak vult zich weer gewoon met kraanwater.
Werkt nog niet? U kunt natuurlijk Gijs Doeglas benaderen (via website Amsterdam Rainproof) of iemand met twee rechter handen.

Bron: www.oneworld.nl/rainproof-rave-ride/diy-wc-doorspoelen-met-regenwater