ARNHEM – “Zonder risico een flinke teug lucht nemen, dat zou eigenlijk een soort van burgerrecht moeten zijn”, stelt Grieta Spannenburg, persvoorlichter van Milieudefensie Arnhem.

Milieudefensie zet zich landelijk in voor gezonde lucht met de ‘Gezonde lucht’ campagne. Hoe ze dat doen? Door het plaatsen van meetapparatuur die een jaar lang de hoeveelheid stikstofdioxide, met name veroorzaakt door uitlaatgassen, meet. De resultaten vormen de basis voor het doen van aanbevelingen naar de gemeente hoe de luchtkwaliteit te verbeteren.

Gemeenten hebben al verschillende meetpunten, in Arnhem hangt er op dertig verschillende plaatsen meetapparatuur. Half januari zijn de twee punten van Milieudefensie geopend: één aan het Nieuwe Plein, vlakbij het station en vlak na de uitgang van de autotunnel, en één aan de Apeldoornseweg, tegenover park Sonsbeek. “De landelijke norm van de hoeveelheid stikstofdioxide per kuub is 40 microgram. Veel Arnhemse straten zitten net tegen de norm aan. Maar de WHO (World Health Organisation) vindt dat minder dan de helft, minder dan 20 microgram per kuub, hiervan gezond is voor de mens. Eigenlijk is die 40 mircogram dus een soort van compromis. De schade door luchtvervuiling door verkeer is immens. Gemiddeld leven Nederlanders 1 jaar korter door langdurige blootstelling aan fijnstof. Door het plaatsen van deze twee meetpunten kan de Milieudefensie haar eigen analyses maken en dus haar eigen conclusies trekken.”

De meetapparatuur wordt om de vier weken vervangen. De buisjes die erin zitten worden opgestuurd en de resultaten worden geanalyseerd.

“Half april verwachten we de eerste resultaten. Het weer heeft ook invloed op de resultaten. Het regent bijvoorbeeld vandaag veel en lang. De stoffen (stikstofdioxide, fijnstof, koolstofdioxide) vallen hierdoor neer en worden minder goed opgenomen door de apparatuur.”

Half januari 2016 is de Gezonde lucht campagne van Milieudefensie afgelopen. En dan? “Meten is weten! Aan de hand van de verkregen resultaten geven we de gemeente Arnhem tips. Hier zijn we nu stiekem al mee bezig. Soms is het denken in een soort van u-bocht. Het veiliger maken van straten en buurten levert bijvoorbeeld ook al gezondere lucht op. Mensen pakken nu ’s avonds de auto om naar de sportvereniging te gaan. Maar misschien komt dit omdat bepaalde straten donker en onveilig zijn. Door dit aan te pakken laten ze wellicht de auto eerder staan en wordt de lucht gezonder”, besluit Grieta Spannenburg.

Bron: Arnhemse Koerier