De Verenigde Naties hebben 2015 uitgeroepen tot het jaar van de bodem. Ook in Arnhem wordt er aandacht aan geschonken.

Diverse groene Gelderse verenigingen en bodemdeskundigen hebben het themajaar opgepakt. De verenigingen bieden dit jaar en volgend jaar veel activiteiten aan waarbij onze bodem centraal staat. Ber Oomen, voorzitter van IVN Arnhem: “De bodem, daar doe je alles mee, daar loop je op. Het is onze basis waar je op verschillende manieren naar kan kijken: vanuit historie, waterhuishouding, boven en onder het maaiveld, natuurwaarde en educatie. Ervaar deze bodem eens goed!”

Olie lozen

“Water en onze lucht hebben de afgelopen jaren al veel aandacht gehad. Nu is het tijd om de samenleving bewust(er) te maken van een vruchtbare, gezonde en schone bodem. Zo heb ik vroeger bij garages gezien dat de olie gewoon in de grond werd geloosd. Gelukkig is dát verleden tijd. Maar er valt nog genoeg te ontdekken. Want waarom groeien er hier in het Sonsbeekpark geen wilgen en in Meinerswijk wel? Waarom is de natuurwaarde van Meinerswijk zo bijzonder?” Op deze en andere vragen geven de verschillende activiteiten antwoord.

Grondsoorten

“Voel de verschillende grondsoorten van het Sonsbeekpark tijdens de blotevoetenwandeling op zondag 13 juli. Loop over de sompige grond. Al die grondsoorten zijn te zien en te voelen in Rozet. We staan, samen met de gemeente Arnhem, daar in mei en juni met vijftien bakken vol met grondsoorten, van löss, klei tot zwavel en alles heeft een eigen verhaal. Gekoppeld hieraan zijn er ook lezingen. Bijvoorbeeld over bodemvervuiling en bodemhistorie. Waarom zijn delen van Meinerswijk zo bijzonder ondanks de vervuilde grond? Gelukkig zien we er nu planten groeien die we lange tijd niet meer hebben gezien. Hoe is het mogelijk!”, vertelt Ber Oomen enthousiast.

Meer informatie: www.opgeldersebodem.nl

Bron: Arnhemse Koerier