Op vrijdag 1 juni start in Arnhem een nieuwe cursus sociale permacultuur van Permacultuur Centrum Nederland. Deze cursus van vier dagen is een brede introductie op de sociale permacultuur.

De cursus is een combinatie van kennis, inzicht en direct ervaren. Na de cursus ben je in staat om een sociaal ontwerp voor je eigen organisatie te maken. Maar ook zul je hebben ervaren wat de kracht van echte samenwerking & communicatie is.

Sociale permacultuur is een nieuwe richting binnen de permacultuur, die zich toespitst op het versterken van de samenwerking rondom duurzaamheidsinitiatieven. Denk daarbij aan projecten zoals ecodorpen, woongroepen, transitie-initiatieven, stadslandbouwprojecten, buurttuinen, sociale ondernemingen, duurzaamheidscoöperaties en dergelijke. Steeds duidelijker wordt dat traditionele, hiërarchische organisatievormen niet passend zijn voor deze initiatieven. In de cursus zoeken we naar wat wel past.

Uitgangspunt van de cursus is de filosofie van permacultuur. Dat betekent dat we ons richten op het ontwerpen van organisaties met de natuur als inspiratie. We onderzoeken welke natuurlijke principes gelden voor de samenwerking tussen mensen. En we vragen ons af hoe we organisaties en samenlevingsvormen kunnen ontwerpen die recht doen aan onze sociale natuur.

Docenten van de opleiding zijn Caroline Siepman en René Röell. Caroline is van origine logopediste en werkt op het vlak van communicatie en verbinding. Zij is lid van de redactieraad van Permacultuur Magazine. “Het is mooi om te zien dat in groepen waarin mensen echt naar elkaar luisteren prachtige processen ontstaan. De ontwikkeling van een midden is daarbij essentieel.”

René Röell is bioloog en milieudeskundige en tevens coördinator en mede-oprichter van Permacultuur Centrum Nederland. Zijn motto: “Laten we niet mensen de schuld geven maar kijken hoe we onze (sociale) systemen kunnen verbeteren.”

  • Cursusdata: vrijdag en zaterdag 1 en 2 juni; en 15 en 16 juni 2018
  • Cursuslocatie: ’t Huukske, Mauritsstraat 22 te Arnhem (10 min. lopen van CS)
  • Kosten: €340,- incl. koffie, thee, soep en cursusmateriaal

Meer informatie over de cursus is hier te vinden. Contact en opgave verloopt via het contactformulier van de website.