Matthias voor de Poort van PopUpKerk doet een oproep voor een crowdfundactie ten behoeve van een uniek initiatief. Het interactieve jeugdtheater dat hij het afgelopen anderhalf jaar maandelijks speelde op asielzoekerscentra in Arnhem en Wageningen, wil hij graag in Griekenland doen, daar waar de vluchtelingen nu onder erbarmelijke omstandigehden leven.
Vorig jaar heeft hij al eens een beroep op je gedaan wat betreft crowdfunding voor het theaterproject Changing Stories:
Het interactieve jeugdtheater dat hij het afgelopen anderhalf jaar maandelijks speelde op asielzoekerscentra in Arnhem en Wageningen. Met als doel kinderen weer even kind te laten zijn, ze de mogelijkheid te bieden te ontsnappen aan de realiteit en een wereld te creëren waarin alles mogelijk is. A changing story.
Met het geld dat ze mede dankzij jou ophaalden, hebben ze het stuk kunnen verbeteren en het nog zeker een half jaar kunnen spelen. Afgelopen 23 december was voorlopig de laatste keer dat ze het speelden. Het is goed geweest voor nu en het aantal kinderen op asielzoekerscentra wordt langzaam maar zeker steeds kleiner.
Dit laatste lijkt natuurlijk een goed teken, maar dat is het allesbehalve. De vluchtelingenstromen blijven onverminderd groot en wie weet wat er nu weer op stapel staat met een land als Iran. Maar Europa lijkt vluchtelingenmoe te zijn en laat het na onderling goede afspraken te maken. In plaats daarvan sluit het haar grenzen en maakt deals met louche landen als Turkije en Libië. Dat is wat het welvarende Westen te bieden heeft.
Hierdoor zitten vluchtelingen muurvast. Ze kunnen geen kant meer op. Je hoort er niet veel meer over, maar sinds het sluiten van de grenzen in 2015 verblijven vluchtelingen in Griekenland onder godgeklaagde omstandigheden in primitieve kampen die de aantallen mensen niet meer aankunnen. Het punt van verveling is allang voorbij, het punt van gevechten, depressies, automutilaties en zelfdodingen, daar zijn we nu. En daar tussen honderden kinderen. En die stroom blijft maar komen.
Toen ze dit gegeven betrokken op hun theaterstuk, kwamen ze unaniem tot één conclusie: ‘We gaan naar Griekenland’.
Hier mag de noodzaak misschien wat kleiner zijn geworden, de noodzaak dáár is des te hoger. Dat is de plek waar kinderen ontsnapping aan realiteit nodig hebben. Een klein lichtpuntje in een uitzichtloos bestaan.
Van 17 tot en met 23 februari zijn ze een week op Lesbos om daar hun voorstelling te spelen met de kinderen in de kampen.
Mag hij nog één keer vragen om je hulp? Want dit kan alleen met heel veel steun. Hun voorstelling is opgebouwd met inbreng van de kinderen zelf. Zo is het decor een uitvergroting van tekeningen van de kinderen, is dat decor geschilderd door weer andere kinderen en is het verhaal ontstaan naar aanleiding van hun eigen ideeën over het thema FEEST. Dit project willen we tijdens deze week herhalen met de kinderen daar: workshops, tekenen, kleuren, schilderen en ze rollen laten spelen. Ook volwassenen willen we erbij betrekken met het het zagen en timmeren van het decor, schilderen, muzikale ondersteuning van de voorstelling, kostuums maken, etc.
Via https://www.voordekunst.nl/projecten/6786-changing-stories hebben ze een crowdfunding opgezet.
Hier kun je bijdragen wat je wilt.
Het opgehaalde geld willen ze met name gebruiken voor:
-materiaal kopen (denk aan plaatmateriaal, balken, schroeven, verf, kwasten, papier, stiften, tape, textiel)
-het huren van een busje (voor het vervoer van onszelf en de materialen)
-hun eigen reis en verblijf
Tot slot: Op 20 januari houden ze een BENEFIETDAG ten bate van dit project.
Deze zal plaatsvinden in HENK. Dat is op de Broerenstraat 14 in Arnhem.
Heb je goede ideeën voor deze dag? Iets verkopen? Iets performen? Iets anders? Wil je zelf iets doen? Laat het weten! Alles is welkom!
Matthias is giga enthousiast over dit project. Omdat hij gelooft in de waarde ervan.
Hij hoopt dat jij dat nu ook bent. En dat je wilt helpen dit te kunnen realiseren.
De crowdfundingspagina is net precies online gegaan. Aan jou als bekende als eerste de mogelijkheid om bij te dragen.
Hopelijk stimuleert het anderen om hetzelfde te doen.
Nu al veel dank. Heel veel dank.
Liefs! Matthias