Cittaslow betekent letterlijk ‘langzame stad’ en is geïnspireerd op de ‘Slow Food’ beweging. Het is een keurmerk voor steden en gemeenten die letten op hun leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit.

Op 28 juni 2008 werd de gemeente Midden-Delfland, ‘met een open veenweidegebied en de karakteristieke dorpen’ tussen de steden Delft, Den Haag en Rotterdam de eerste Nederlandse gemeente met een Cittaslow keurmerk.

Een stukje van de blog van Arnoud Rodenburg, burgemeester Midden-Delfland:

‘Laatst nog, toen de directeur van Cittaslow International tijdens zijn vakantie in Nederland Midden-Delfland aandeed. ‘Qui, sulla tua verde isola, si trova la grandisima qualitá di vita’ ofwel vertaald: ‘Hier, op je groene eiland, vind je de grootste kwaliteit van het leven.’ Een beter compliment is er eigenlijk niet. Het is zó waar. Even weg uit de stad, even weg uit de hectiek van je werk. Midden in ons gebied, ben je er ook echt even uit. Het lijkt erop dat je meer zuurstof krijgt en bij wijze van spreken de weidsheid kunt inademen.’

Door een Cittaslow netwerk te creëren, kunnen gemeenten samenwerken om de kwaliteit van leven te verbeteren door het authentieke te koesteren en nieuwe technieken in te zetten die vooruitgang mogelijk maken.