Ooit gedacht om eetbare paddenstoelen uit je eigen tuin te kunnen plukken? Alles wat je nodig hebt is een goede boomstam, entstof (deuvelbroed) en veel geduld. 

Boomstammen worden geënt met shiitake of oesterzwammen en kunnen geplaatst worden op een schaduwrijke plek in de (moes)tuin. Na het enten heeft de schimmel enkele maanden nodig om door de stam heen te groeien. Daarna kan je je eigen shiitake paddenstoelen en oesterzwammen oogsten.

Diverse paddenstoelensoorten die op hout groeien kunnen ook in huis gekweekt worden. Bijvoorbeeld op een koele plek zoals het aanrecht in de keuken of in de schuur, mits uit het directe zonlicht. Een kweekpakket kan vaak na een maand rust opnieuw “geactiveerd” worden om een kleinere oogst te produceren. Daarna kan het in de tuin als compost verwerkt worden.

Pip Gilmore van Groene Takken uit Voorst heeft vele jaren ervaring met het ontwikkelen van eetbare paddenstoelen die op boomstammen groeien. In Arnhem verkoopt ze via De Groene Vos en stadstuin Kweekland verschillende producten waaronder shii-takestammen, oesterzwamstammen en kweekpakketten.

Meer over Groene Takken >>>