Tijdens het Klimaatcafé over groene daken en gevels, donderdag 6 april in Showroom Arnhem, is de winnaar van de Groene gevel prijsvraag bekendgemaakt.

Uit circa dertig inzendingen zijn door de jury vier kanshebbers geselecteerd. De winnende inzending is de gymzaal in de Blekerstraat, ingezonden door BuurtGroenBedrijf Spijkerkwartier. De overige kanshebbers waren: Velperpoortgarage (Dick van Aken architectuur), Montessorischool De Binnenstad (Willem Jakobs en Mirjam Alexander), OK72 (Molster Stedenbouw).

De jury, bestaande uit Addy Plieger (ChristenUnie), Freek Rurup, (Hogeschool Van Hall Larenstein), Berry Kessels (CASA), Jeroen Glissenaar (Gemeente Arnhem) en Sanne Blok (Groen Arnhem) heeft bij de beoordeling onder andere gelet op de mate van betekenis voor de buurt, bijvoorbeeld ten aanzien van omgevingskwaliteit en luchtkwaliteit, op de educatieve waarde en op de ideeën van de indieners zelf over hoe te vergroenen.

Jurylid Freek Rurup, docent aan Hogeschool Van Hall Larenstein, reikte de prijs uit aan de gelukkige winnaars. De prijs bedraagt een cheque ter waarde van 3000,- om de plannen uit te voeren.

Gemeente Arnhem heeft aangegeven erg blij te zijn met de enthousiaste en creatieve ideeën die zijn ingediend. Voor wat betreft de overige geselecteerde inzendingen, wil de gemeente de mogelijkheden om de ideeën uit te voeren verder onderzoeken.

Onlangs deed de Arnhemse gemeenteraad een oproep aan de stad: laat weten welke gevel in Arnhem een groene oppepper kan gebruiken. Het doel van deze prijsvraag is niet alleen om de stad een stukje mooier te maken, maar ook leefbaarder en klimaatbestendiger. Groen vangt fijnstof af en zorgt voor verkoeling en opvang van water. Ook wil de gemeente met deze actie inwoners inspireren zelf aan de slag te gaan met het vergroenen van gevels.

foto Barbara Kerkhof