Afgelopen vrijdag 5 februari was het Warmetruiendag en tevens de start van een actie van Slim Opgewekt; met elkaar een sjaal breien voor het feestaardvarken in de binnenstad. Vrijdag 19 januari krijgt het aardvarken z’n sjaal.

Wethouder Duurzaamheid Anja Haga gaf op 5 februari het startschot voor het breien van een sjaal voor het Arnhemse Aardvarken. Ze deed dit in het kader van de tiende Warme Truiendag. De dag waarop we met het dragen van een warme trui en het lager zetten van de verwarming samen energie besparen. Slim Opgewekt riep alle Arnhemmers op om een sjaal te breien voor het aardvarken.

Van 5 tot 15 februari worden op diverse plekken in Arnhem breisessies georganiseerd. Bij de zogenaamde breipunten kun je breipennen en wol doneren, meebreien of een breiwerk inleveren. Het breiwerk mag zo lang zijn als je zelf wilt. Tussen 15 en 18 februari wordt van alle breiwerken één grote sjaal gemaakt. Op 19 februari om 14.00 wordt het aardvarken hopelijk blij gemaakt met een mooie lange sjaal.

Hilde van Dijk van Slim Opgewekt over het initiatief. ‘Wij realiseren duurzame doelen. Dat doen we bijvoorbeeld door het plaatsen van 1.500 zonnepanelen op drie multifunctionele centra in Arnhem. Maar als we de Arnhemse milieu-ambities waar willen maken, zullen we allemaal mee moeten doen. Daarom organiseren we ook bewustwordingsacties zoals het breien van deze sjaal. We hadden niet verwacht dat er zo enthousiast zou worden gereageerd, al past dat wel helemaal binnen onze slogan: #ikbenopgewekt!’.’

De actie wordt door een groot aantal lokale bedrijven en particulieren ondersteund. Breiwinkels Draadjes&Zo en Steekje Los breien met hun breiclubs aan de sjaal. In het Nederlands Openluchtmuseum begeleiden breioma’s mensen die willen leren breien. Ook op de breipunten in de bibliotheken in Rozet en Kronenburg, het Pakhuis, de stadsboerderijen, het Parkrestaurant in Koninklijke Burgers’ Zoo, de Molenplaats Sonsbeek en de Stationshuiskamer op Arnhem Centraal kan samen worden gebreid.

Ook Stichting Welzijn Ouderen Arnhem, Natuurcentrum Arnhem, Kansenfabriek in ’t Broek en MFC de Symfonie ondersteunen de actie. Net als honderden Arnhemse basisschoolleerlingen die allemaal meebreien. Kringloopketen 2Switch verzamelt in het kader van de actie breipennen, wol en oude truien die niet meer gedragen worden. Kijk op de Facebookpagina van Slim Opgewekt voor locaties en tijden van de breipunten en breisessies.

Dominique Struik, eigenaar van breiwinkel Draadjes&Zo is enthousiast over het de actie. ‘Breien verbindt. Dat blijkt nu wel weer met alle vrijwilligers die enthousiast meebreien aan de sjaal. Van mij mag het elke dag wel Warme Truiendag zijn. Helemaal als er zulke leuke acties georganiseerd worden. En als we daardoor beseffen dat de verwarming een graadje lager kan, is het helemaal succesvol!’

Foto: (c) Slim Opgewekt

Meer