Op 21 en 22 mei openen diverse boeren in Gelderland hun deuren om te laten zien hoe zij bijdragen aan biodiversiteit. Aanleiding is de internationale Dag van de Biodiversiteit die op 22 mei gehouden wordt. Na een leuke rondleiding, workshop of tijdens een fietstocht kunnen bezoekers ook producten kopen voor een lekkere duurzame maaltijd. Kijk voor alle activiteiten op www.goodfoodclub.nu/agenda.

Tijdens een rondleiding bij bijvoorbeeld boerderij Korenblik in Warnsveld of boerderij Ruimzicht in Halle kunnen bezoekers met eigen ogen zien hoe biologische bedrijfsvoering bijdraagt aan biodiversiteit. In restaurant Oud Vuren kunnen bezoekers een lunch nuttigen en het verhaal horen over de ‘buitengewone varkens’ die gezellig rond het restaurant scharrelen. Ook zijn er vijf verschillende fietsroutes te downloaden die allemaal langs boeren gaan die lokaal en duurzaam produceren. Het aantal activiteiten wordt komende dagen nog uitgebreid.

Aandeel duurzame landbouw vergroten

De activiteiten en fietsroutes zijn een onderdeel van de GoodFoodClub.nu. Een campagne van de Natuur en Milieufederaties om het aandeel duurzame landbouw in Nederland te vergroten. Met slechts 4,3 % loopt Nederland flink achter op andere Europese landen zoals Oostenrijk (24%), Zweden (16,5%), Estland (16,3%), Tsjechië (13,5%) en Italië (11,5%). Om de Europese doelstelling van 25% biologisch landbouwareaal te behalen (Farm to Fork) moet er nog heel wat gebeuren.

Belangrijke rol voor consumenten

Consumenten spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van meer biologische, natuurinclusieve landbouw. Door producten te kopen bij de boeren die hier aandacht aan besteden, kunnen consumenten zelf een bijdrage leveren. Meer vraag naar biologische en lokale producten helpt bovendien gangbare boeren om ook de stap naar biologische of meer natuurinclusieve bedrijfsvoering te zetten.

Internationale Dag van de Biodiversiteit

De Verenigde Naties ondertekenden in 1992 het Verdrag inzake Biologische Diversiteit. De ondertekenaars, ook Nederland, verplichtten zich de biodiversiteit in hun eigen land te beschermen en ook maatregelen te nemen ter ondersteuning van de bescherming van de biodiversiteit wereldwijd. Sinds 2000 wordt deze dag jaarlijks op 22 mei gevierd.

Op de GoodFoodClub staan alle duurzame en lokale landwinkels, afhaalpunten en restaurants op een rij. In Gelderland zijn inmiddels ruim zestig winkels en boerderijen aangesloten, dit wordt de komende maanden verder uitgebreid. Alle informatie, activiteiten en fietsroutes zijn te vinden op www.goodfoodclub.nu