Han-studenten en -onderzoekers van het BioCentre winnen olie uit gist. Na jaren onderzoek gaat het project een nieuwe fase in. “We gaan de bio-olie in veel grotere hoeveelheden produceren”, zegt lector Industriele Microbiologie Christien Lokman

Het HAN BioCentre doet al zes jaar onderzoek naar giststammen. Deze micro-organismes produceren vet waar bio-olie van gemaakt wordt. De olie kan gebruikt worden in producten als plastic, verf en asfalt.

De bio-olie is een duurzaam alternatief voor aardolie. Het product is schoon, het kweken van giststammen neemt weinig ruimte in beslag en het proces is goed te controleren. Leuke bijkomstigheid: giststammen kunnen groeien op afval. De HAN testte dit met afval van Parenco, een Renkumse papierfabriek.
HAN-studenten van verschillende opleidingen werken aan het project via de minor Discovery, Analysis & Production of Biomolecules en delen van het project worden verwerkt in de bacheloropleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Bioinformatica en de masteropleiding Molecular Life Sciences.

Het BioCentre staat de komende maanden voor een nieuwe uitdaging. De productie van gistzwammen vindt nu op kleine schaal plaats. Daar moet verandering in komen. “Pas als we meer olie produceren kunnen we die toepassen”, alsdus Lokman

overgenomen De Gelderlander maandag 3 oktober 2014