Het plastic probleem is gigantisch. Elke seconde wordt er wel voor 60 vrachtwagens aan plastic gedumpt! Het is tijd voor echte plastic-wetgeving. Steun daarom een Europese belasting op plastic voor producenten. Een plasticbelasting pakt het probleem bij de bron aan: de producenten.

Plastic soep

Plastic is slecht voor ons milieu en ons klimaat. In onze zeeën drijft een enorme plastic soep en vaak wordt plastic verbrand waardoor er CO2 vrijkomt. Ook de industrie weet dat, maar toch produceren ze steeds meer plastic. Vaak voor éénmalig gebruik. Volgens schattingen verdubbelt de komende twintig jaar de productie – als we niks doen. Vrijblijvende afspraken met producenten hebben onvoldoende effect gehad. Voor het gebruik van plastic moeten ondernemers meer belasting gaan betalen. Producenten die niet innoveren, gaan dan merken dat hun producten duurder worden. Het is dus voor hen een stimulans om goed te zoeken naar alternatieven. Zeker als het gaat om plastic voor eenmalig gebruik, zoals verpakkingen. Waarom moeten bananen eigenlijk in plastic verpakt worden? En moeten mandarijnen in zo’n plastic netje?

Wat kan jij doen?

Volgende week komt de Europese Commissie met wetsvoorstellen die echt iets aan ons plasticprobleem moeten doen. Wij willen het probleem aanpakken aanpakken bij de bron, met een belasting op plastic voor producenten.
Jij kan helpen door te laten weten dat je een plasticbelasting steunt.
Met hoe meer mensen we zijn, hoe meer druk we kunnen uitoefenen op andere Europese en Nederlandse politici dat er echt iets moet gebeuren.
Zo dwingen we de producenten met met z’n allen om overbodig plasticgebruik uit te bannen.

Meer lezen? Op deze website schreef Bas Eickhout een uitgebreidere blogpost.

Teken de petitie

Bas Eickhout
Europarlementariër voor GroenLinks