Tijdens de gastlessen leren de leerlingen van Basisschool te Westervoort, meer over de verschillende afvalstromen en recycling, ze krijgen o.a. een demonstratie van een vuilniswagen en gaan creatief aan de slag met afvalhout.

Tijdens de eerste gastles op school leren kinderen meer over welke afvalstromen er eigenlijk allemaal zijn en waarom afval scheiden zo belangrijk is. Men duikt de prullenbak van de klas in om aan de hand van wat er in zit te laten zien dat afval eigenlijk helemaal niet bestaat.
De tweede actie is een bezoek van SITA aan de scholen, mét vuilniswagen.
De derde activiteit is een kennismaking met kringloopbedrijf 2 Switch. Op locatie krijgen de kinderen een informatieve rondleiding en gaan ze zelf aan de slag met allerlei opdrachten, zoals het aankleden van etalagepoppen met tweedehandskleding.
Tot slot is er een creatieve workshop door XieXie op school. Met oog voor duurzaamheid dagen de cursusleiders de leerlingen uit om van afvalhout iets ‘nieuws’ te maken.

Over project ‘Afval is grondstof’

De gastlessen maken deel uit van het project ‘Afval is grondstof’ waarmee de gemeente Westervoort zich in zet voor het verbeteren van de gescheiden inzameling van afval. Het doel is alle materialen die herbruikbaar of recyclebaar zijn uit het restafval te krijgen. Want afval is geen “wegwerpproduct”, maar grondstof én energie.

Educatie en voorlichting spelen een grote rol bij het bereiken van dit doel. Door kinderen op een leuke manier kennis te laten maken met het onderwerp afval scheiden hoopt de gemeente Westervoort dat de boodschap dat afval scheiden nuttig en noodzakelijk is, overkomt bij de kinderen. Niet alleen op school, maar ook thuis.

Het Liemers Centrum voor Natuur- en Milieu-Educatie (NME) coördineert het project. De gastlessen worden aan zo’n 230 leerlingen aangeboden, verdeeld over vijf deelnemende basisscholen (de groepen vijf en/of zes).

Bron: Arnhemsekoerier.nl