Afgelopen woensdag 9 november opende Tom van Otterloo in de Steenstraat zijn tweede biologische bakkerij. De bakkerij is volledig open en zichtbaar vanuit de winkel/bakkerscafé. De klanten kunnen de bakkers tijdens de openingstijden aan het werk zien.

De opening ging zonder festiviteiten gepaard. “We hebben geflyerd in de wijken rondom onze winkels want we hebben natuurlijk wel wat te vieren”, zegt Tom. “Er is wat vertraging opgelopen en nog niet alles is helemaal klaar, maar we kunnen bakken”. Wanneer de tafels voor het bakkerscafé klaar zijn kun je er ook terecht voor ontbijt, lunch, soep, hartige taart en Arnhemse Peezekoffie.

Duurzaam en lokaal

De nieuwe bakkerij is gebaseerd op vier peilers; desem, duurzaam, een korte keten (transparantie, faire prijs voor iedereen) en nauwe samenwerking met de wijk en stad. Er is veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Zowel de manier waarop het pand verwarmd wordt als de inventaris: veel komt van de kringloopwinkel, en de oven en bakkerijmachines zijn tweedehands.

Een gedeelte van de inrichting is ontworpen en gemaakt door kunstenaar Niek Wagemans. Gemaakt van materiaal dat hij samen met Tom van Otterloo, Franske Brandt en Sebastiaan Hetterschijt in de wijk verzameld heeft. Veel buurtbewoners gaven spontaan ramen, oude (serre)deuren en zelfs het granieten aanrecht bij de horecacounter is afkomstig uit de wijk.

Het ontwerp van de winkel is van Desarc. De toonbank, broodrekken en tafels zijn speciaal gemaakt door Monolyte, eveneens een Arnhems bedrijf. Ook een aantal nieuwe medewerkers is afkomstig uit de wijk. Zij waren betrokken bij een talentenprogramma van de Stichting Blauwe(W)ijkEconomie in het Spijkerkwartier.

Over bakkerij Tom van Otterloo
20 jaar geleden begon Tom van Otterloo zijn bakkerij in De Steeg. Daar zal de productie van het ‘gewone’ busbrood blijven plaatsvinden. Naast het bakken van brood heeft het bedrijf maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan. Tom participeert in de wijk, werkt bij voorkeur met biologische en/of streekproducten en werkt graag samen met lokale ondernemers of kunstenaars. Het bedrijf wil zich samen met haar personeelsleden en andere ondernemers gaan inzetten om de Steenstraat dé Foodstraat van Arnhem te maken.