Het Arnhemse bedrijf StexFibers heeft vezels van de hennep-plant geschikt gemaakt voor verwerking op katoenspinmachines. Naar verwachting beginnen ze in 2016 met de bouw van een fabriek die jaarlijks 2000 ton hennepvezels kan bewerken. In vergelijking met katoen is hennep als grondstof voor textiel veel duurzamer.

De techniek om van hennepvezels textiel te maken bestond al wel maar StexFibers verfijnde het procédé zodanig dat hennepvezels dankzij hun behandeling tot hoogwaardige garens verwerkt kunnen worden op bestaande katoenspinmachines. In 2016 begint StexFibers met de bouw van een fabriek die jaarlijks 2000 ton hennepvezels kan bewerken. Daarna kan het product voor verdere verwerking naar bestaande spinnerijen worden geëxporteerd. De productie van StexFibers gaat plaatsvinden op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem, waar het bedrijf kantoor houdt in de Greenhouse.

Duurzamer dan katoen

Als grondstof voor textiel is hennep veel duurzamer dan katoen. De teelt vergt aanzienlijk minder water dan de katoenproductie (die 3 procent van het aardoppervlak beslaat, maar ca. 25 procent van alle kunstmest en pesticiden verbruikt) en kan zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Hennep groeit sneller, geeft meerdere, soms wel twee tot drie, oogsten per jaar en levert per hectare meer vezels op. De plant kan in grote delen van Europa worden geteeld. Als textielstof is hennep sterk, zacht en vochtregulerend.

Meer info
www.stexfibers.com
Lees op www.oneworld.nl een interview met Ben Ratelband, de directeur van StexFibers.
Een filmpje van een interview met Ben Ratelband
Nieuwsbericht Industriepark Kleefse Waard: ‘Volgende stap voor StexFibers’
Greenhouse: StexFibers