Werk je bij een bedrijf en wil je de uitdaging aan om flink energie te besparen, dan is dit iets voor jou. Doe mee met de Arnhem Energy Challenge, ga slimmer om met energie en zet je organisatie op de kaart! Het doel is om voor 31 december 2015 zo’n 10 tot 20% energie te besparen. Hoe?
De gemeente heeft samen met het Klimaatverbond het initiatief genomen om voor bedrijven de ARNHEM ENERGY CHALLENGE te organiseren.


We betrekken medewerkers thuis en op het werk, door hen inzicht te geven via online monitoring en door gerichte tips en opdrachten.
We sturen een energie-expert langs die een snelle analyse doet en direct toepasbare maatregelen voorstelt (bijv. inregelen van verwarmingsinstallatie).
We brengen deelnemende organisaties direct in contact met duurzame energie-initiatieven in Arnhem
We geven concrete bespaaracties voor de organisatie, te beginnen met snelle gebruiks- en gedragswinsten en verantwoorde investeringen.
Ervaring uit het verleden leert dat een besparing van 10 tot 20% haalbaar is. We ondersteunen hierbij op alle fronten en zorgen voor actieve communicatie.
Pak de uitdaging aan met het eigen bedrijfsterrein en geef het goede voorbeeld aan alle Arnhemse bedrijven in inwoners.

Bespaar thuis

Het eerste deel van de Arnhem Challenge is gericht op individuele medewerkers en de thuissituatie. Hoe kun je thuis slim met energie omgaan? Lukt het om 10 tot 20% te besparen?

Inzicht en bewustwording

De Challenge begint met inzicht en bewustwording:
Deelnemers krijgen een tastbaar hulpmiddel in bruikleen, de Wattcher energiemonitor.
Hiermee gaan ze aan de slag in het eigen huis, ze zien direct wat ze op energiegebied doen.
Ze raken nieuwsgierig wat anderen doen, en zien dit in de online omgeving. Hier ontvangen ze extra tips.
Deelnemers nemen deel als individu en als team, en trekken zich aan elkaar op.

10-20% besparen het kan

Uit eerdere wedstrijden is gebleken dat gemiddeld 10 tot 20% wordt bespaard. Topscoorders halen meer dan 30% besparing.

Medewerkers gaan thuis zelf aan de slag. Door inzicht in het verbruik ontdekken ze waarop ze kunnen besparen. Gedurende 6 weken ontvangen zij mails met tips en opdrachten. Online worden meterstanden bijgehouden en de scores van teams en spelers gepubliceerd. Wie bespaart het meest en welk team zet de beste prestatie neer?

Bespaar op het werk

De Energy Challenge begint thuis, maar gaat door op het werk. We gaan de medewerkers actief betrekken bij het besparen op het werk. Zonder grote investeringen.

De Energy Challenge op het werk bestaat uit:

Een enquete onder alle medewerkers: wat weten ze van energie? Wat is hun invloed op het werk? Wat vinden ze belangrijk op energiegebied?
Gedetailleerde energiepatronen worden zichtbaar over een langere periode, en geven inzicht in functioneel gebruik van apparatuur en het gebouw.
Meten gebeurt met online monitoring systeem zonder technische inbouw, of kan met meetdata afkomstig van de slimme stroom- en gasmeters.
Er komt een enrgie-expert langs van het Sustainable Electral Energy Centre of Expertise (SEECE) van de hogeschool Arnhem Nijmegen. Deze expert zal een analyse doen en direct toepasbare maatregelen voorstellen (bijv. inregelen van verwarmingsinstallatie)
We versturen digitale tips en opdrachten waarin de belangrijke energiethema’s op het werk langskomen.
We organiseren twee workshops over Co2 besparing in de productketen en Samen Duurzaam Arnhem om energie op een andere manier te belichten.

Energy Challenge kosten

We hebben het volgende aanbod voor bedrijven en organisaties:
Klein bedrijf:
1. wedstrijdronde met 10 deelnemrs 1.028
2. energiemonitoring op locatie + expert: 767
Totaal klein bedrijf (excl BTW) 1795

Groot bedrijf
1. drie wedstrijdronden met 3x 10 deelnemrs 2900
2. energiemonitoring op locatie + expert + rapport 1350
3. mogelijk maken van 2 workshops onze dank
Totaal groot bedrijf (excl. btw) 4250

Energy Challenge oprengsten:

De insteek vn de Challenge is om de gemaakte kosten binnen een half tot 1 jaar terug te verdienen. Een MKB bedrijf met een jaarlijks verbruik van 60.000 kWh en 25.000 m3 gas bespaart bij 8% besparing circa 1800 euro per jaar. Een groot bedrijf zal het veelvuldige besparen.
Medewerkers zullen met veel enthousiasme deelnemen aan de thuis- en op het werkchallenge een krijgen nieuwe energie-inzichten en gaan bewuster te werk op de werkvloer
Tot slot is de wens om met een enthousiaste groep bedrijven aan de slag te gaan en 1 zelf concreet besparen en 2 bestaande en nieuwe duurzame Arnhemse initiatieven op de kaart te zetten. Wie doet mee?

Nieuwsgierig geworden? Lees dan de folder (pdf 837kB)

Mee doen of meer informatie gewenst? Neem daarvoor contact op met Anne-Marie Pronk, via a-pronk@klimaatverbond.nl of 06-40101664.