Lekker eten met een schoon geweten

Woensdag 11 mei organiseert Milieudefensie Arnhem alweer het tweede Arnhems Allemaal Lokaal Eetcafé. In dit eetcafé koken vrijwilligers een vegetarische, biologische, driegangen maaltijd met zoveel mogelijk lokale producten. Schuif gezellig aan en proef zelf hoe lekker de duurzame keuken is! De maaltijd vindt plaats in de Wasserij aan de Molenbeekstraat 26a, begint om 18.00 uur en kost € 8,-. Er kunnen 25 mensen mee-eten. Vooraf reserveren via arnhem@milieudefensie.nl.

Voor de productie van vlees, zuivel en eieren in Nederland is ruim 1 miljoen voetbalvelden aan sojaplantages nodig. Zolang onze veeteelt in grote mate afhankelijk is van grondstoffen van ver weg blijven we sociale en ecologische misstanden aan de andere kant van de wereld veroorzaken. En zitten boeren in Nederland in een ‘race to the bottom’, waarin intensivering soms de enige manier is om te overleven. Milieudefensie werkt samen met 17 boeren om de overstap naar regionaal veevoer te maken: op weg naar oerwoudvrij vlees, zuivel en eieren!

Lekker plantaardig

De beste oplossing is minder vlees, zuivel en eieren te eten. Dat is beter voor het oerwoud,voor de wereldwijde voedselverdeling, het klimaat, de dieren en onze gezondheid. Daarnaast zou het beter zijn als we meer in Europa geteelde gewassen zouden gebruiken als veevoer in plaats van soja uit Zuid-Amerika. Daarmee zouden we ons beslag op landbouwgrond buiten Europa kunnen verkleinen en de kringloop van grond-veevoer-mest kunnen sluiten.

De oplossing ligt dichterbij dan je denkt

Met het Allemaal Lokaal Eetcafe laat Milieudefensie Arnhem zien dat de oplossing onder handbereik ligt. “Het is heel goed mogelijk om een lekkere vegetarische maaltijd te koken,” aldus Hanneke Windhausen, chefkok van het Eetcafé en vrijwilliger bij Milieudefensie Arnhem. “Voor het Eetcafé gebruiken we zoveel mogelijk plantaardige en lokale producten. De maaltijden zijn vegetarisch en als we eieren of zuivel gebruiken is hiervoor geen oerwoud gekapt, We kiezen dan bijvoorbeeld voor het oerwoudvrije ‘Gijs-ei” legt Hanneke uit. “Na afloop krijgen mensen het recept van de maaltijd mee naar huis, zodat ze zelf aan de slag kunnen gaan”, aldus een enthousiaste Hanneke.

Eetcafés 2016

Het allemaal Lokaal Eetcafe vindt in 2016 plaats op: 14 april, 11 mei, 1 juni en 6 juli. Milieudefensie zal tijdens deze avonden aanwezig zijn met een informatiestand over de Allemaal Lokaal Campagne. Kijk op www.arnhem.milieudefensie.nl voor het programma van de avond. Mee-eten? Meld je uiterlijk vier dagen voor het eetcafé aan bij Milieudefensie Arnhem: arnhem@milieudefensie.nl of haal de tweede zaterdag van de maand tussen 13.00 uur en 15.00 uur een kaartje bij de Milieudefensiestand in de bibliotheek in Rozet. Kosten: € 8,- .

Meer informatie: www.arnhem.milieudefensie.nl en www.allemaal-lokaal.nl