Per 1 oktober 2015 kun je in Arnhem lege drankkartons en blik bij het plastic verpakkingsafval doen. Ook de ophaalfrequentie wordt verhoogd.

Naast plastic afval kun je per 1 oktober ook lege drankkartons en blikjes in de doorzichtige plastic hero afvalzak verzamelen. In de wijken waar omgekeerd inzamelen is ingevoerd mogen de drankkartons en blik bij het plastic in de (mini)container. Het gaat om kartonnen pakken voor: vruchtensap, water, wijn, melk, vla, yoghurt, soep, pastasaus enzovoort. Bij blik kun je denken aan drinkblikjes voor frisdrank en bier, stalen siroopflessen, conservenblikken voor soepen, sausen, groenten en fruit en aluminium schaaltjes van levensmiddelen. De verpakkingen moeten leeg zijn. Doppen en deksels mogen blijven zitten. Vouw de kartonnen pakken eerst plat, daarna kan de dop er weer op gedraaid worden. Bij conservenblikken kun je de deksel het beste naar binnen buigen.

Ophaalfrequentie

Voortaan worden de zakken met plastic, blik en drankkartons één keer in de twee weken opgehaald. Hierdoor hoef je dit afval dus minder lang thuis op te slaan. Eenmaal per 14 dagen kan de plastic hero zak, op dezelfde dag als het restafval, worden aangeboden. Voor de wijken waar afval omgekeerd wordt ingezameld gelden andere regels. Daar mogen de drankkartons en blik bij het plastic in de (mini)container.

Waarom afval scheiden?

Na inzameling gaan de plastic hero zakken naar een sorteerbedrijf waar op mechanische wijze het plastic, blik en de drankkartons worden gescheiden. Daarna wordt elke stroom weer apart verwerkt en hergebruikt. Veel afval bevat waardevolle materialen die weer herbruikbaar zijn als grondstof. Door afval apart in te leveren blijven deze materialen in gebruik en zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig. Dat is goed voor het milieu en we besparen zo verbrandingskosten.

  • Recycling van drankkartons
    Drankkartons bestaan voor een groot gedeelte uit karton. Daarnaast zit aan de binnen- en buitenzijde een dun laagje plastic (polyethyleen) om het karton tegen vocht te beschermen en de verpakking waterdicht te maken. Drankkartons voor lang houdbare producten bevatten ook een heel dun laagje aluminium. In de recyclingfabriek worden de kartonvezels van het plastic en aluminium laagje gescheiden. De papierpulp die vrijkomt wordt ingezet in de papierindustrie en vormt daarmee de grondstof voor onder andere kantoorbenodigdheden, kartonnen dozen en tissuepapier. Het plastic en aluminium dienen als grondstoffen voor allerlei producten als kratten, emmers, pannen, koffiepotten en aluminium buizen.
  • Recycling van blik en metalen
    Al het metaal, zoals blik en deksels, wordt met een magneet uit het afval gehaald. Het metaal wordt omgesmolten en vervolgens weer ingezet bij de productie van nieuw staal en aluminium. Het plastic wordt na sortering hergebruikt in verschillende producten, bijvoorbeeld kunststof straatmeubilair, plastic zakken en bloempotjes.

Meer: