Dit voorjaar werken de Gemeente Arnhem, de Groene Vos en Rozet hard aan bewustwording over plastic-consumptie. Zij willen Arnhem wakker maken. Wat doe jij als Arnhemmer al? Bloei! geeft 3 starterstips om minder plastic te verbruiken.

Tip 1: Weggooiplastic? Ga voorbereid op pad

Even een broodje halen bij de supermarkt, een flesje water voor onderweg… Elke keer als je ‘even snel’ een boodschap doet, stapelen de broodzakken en plastic verpakkingen zich verder op. Kies voor een herbruikbare optie. Neem bijvoorbeeld een linnen tas mee naar de supermarkt voor je brood. En gebruik een herbruikbare koffiekop of waterfles. Die je natuurlijk gewoon thuis vult, of bij een waterpunt. Er komen binnenkort meer waterpunten in Arnhem! Buiten Arnhem vind je makkelijk watertappunten via drinkwaterkaart.nl/.

Onze vrienden van De Groene Vos in Arnhem hebben verschillende alternatieven voor plastic verpakkingen in het assortiment.

Tip 2: Verzorgingsproducten: kies plasticvrij

Wist je dat in veel verzorgingsproducten kleine plastic deeltjes zitten? Je ziet ze meestal niet. Maar bij elk gebruik verdwijnen deze microplastics in het riool. Om uiteindelijk in zee te eindigen. Hoe voorkom je dat? Gebruik verpakkingsloze verzorgingsproducten, zoals shampoo-bars en blokken zeep. Toch liever een vloeibare variant? Let op de ingrediënten.

Ezelsbruggetje: alles met Poly kun je beter laten staan. Bekijk een lijst met alle benamingen.

Gooi jij netjes op advies van de tandarts jouw tandenborstel elke 2 á 3 maanden weg? Kies dan volgende keer voor een bamboe borstel. Deze is recyclebaar en steeds vaker gewoon verkrijgbaar bij de drogist. In Arnhem scoor je hem bij de Groene Vos, MiMint of Odin. Daar vind je ook andere meer duurzamere verzorgingsproducten, zoals tampons of menstruatiecups en houten wattenstaafjes.

Tip 3: Wat je weggooit: gooi raak

Begin van 2019 bleek dat een derde van het in Arnhem ingezamelde plastic afval alsnog verbrand moet worden. Terwijl de inzameling juist moet zorgen dat het gerecycled wordt. Weet jij wat ‘PMD’-afval is? En wat je juist bij het restafval moet doen? Bekijk de handige video van de Gemeente Arnhem.

Bonus tip: bezoek ‘Out to Sea’ in Rozet.

Een extra duwtje nodig om minder plastic te gebruiken? Je wordt zeker wakker geschud in Rozet dit voorjaar. Hier vind je meer informatie over het programma van Out to Sea en de activiteiten.