Hoe realiseer je in korte tijd structureel een lager energieverbruik voor meer dan 100 scholen,sportaccommodaties en zorginstellingen? Maak kennis met Slim Opgewekt; 5 jaar geleden opgericht en verantwoordelijk voor een besparing van ruim 6 miljoen kWh grijze stroom oftewel 3,4 miljoen kg CO2-uitstoot en tienduizenden duurzaam bewuste leerlingen, clubleden en zorgcliënten.

Vanuit een voormalige autogarage in de Arnhemse wijk Klarendal werken ruim 30 medewerkers aan het verduurzamen van maatschappelijke instellingen met zonnepanelen en ledverlichting. Waar ze zich de eerste jaren uitsluitend op scholen richtten, realiseren ze nu met Sportief Opgewekt ook duurzame sportaccommodaties en met Onze Zorg is Opgewekt duurzame zorginstellingen. Bij deze aanpak is het cruciaal om alle benodigde expertise onder 1 dak te hebben en daarom bestaat het team uit een mix van technische mensen, projectleiders, communicatiespecialisten en ‘overtuigers’ die nieuwe instellingen laten zien wat verduurzaming hen oplevert. Afdelingen kom je er niet tegen, evenmin als managers en toch loopt het geheel als een geoliede machine.

In de zomer van 2012 begon Hilde van Dijk samen met Leonn Sekender, Rob Wieggers en Eric Spies Slim Opgewekt: “Toen ik hoorde dat Nederland onderaan de lijst bungelt wat betreft het realiseren van de klimaatdoelen wist ik dat ons bedrijf er moest komen. Ik wilde niet het zoveelste adviesrapport schrijven, maar echt iets dóén.” Slim Opgewekt realiseert duurzame scholen door middel van zonnepanelen, ledverlichting en een aansprekend bewustwordingsprogramma voor leerlingen. Voor een school betekent dit lagere stroomlasten en bewuste leerlingen. Slim Opgewekt neemt al het werk uit handen: opstellen van een businesscase, regelen van financiering, aanvragen van subsidies, installatie, betrekken van de leerlingen en beheer & onderhoud. Deze totaalaanpak is dan ook beloond met de Triodos Hart-Hoofdprijs voor meest inspirerende duurzame onderneming.

“Wij geloven dat je de meeste impact bereikt wanneer je gebruikers op een aansprekende manier bewust maakt van de verduurzaming”, aldus Leonn Sekender. “Zo speuren leerlingen van basisscholen mee met ‘Detective D’ om de code te vinden die hun zonnestroom in werking zet en verenigen middelbare scholieren zich in een Green Guerilla om met acties, debatten en weblogs aandacht te vragen voor duurzaamheid op hun school.” Andere voorbeelden zijn de door hen zelf ontwikkelde Energieschermen voor monitoring en Educubes, stijlvolle kubussen die de ledverlichting in de klas aansturen. Met de Educube is het mogelijk om de verlichting aan te passen aan het type activiteit. Zo is er bijv. een concentratiestand, een brainstormstand en een presentatiestand.

Volgens Rob Wieggers is de groei er nog lang niet uit. Nog heel veel scholen, sportclubs en zorginstellingen hebben de stap naar duurzame energie nog niet gezet, terwijl de wil er vaak wel is. De wereld mooier achterlaten dan je hem hebt aangetroffen. Dat is het grote doel. “We hebben veel bereikt, maar dit is mijn ogen nog maar het begin. Slechts 6% van de opgewekte energie in Nederland is duurzaam. Dat moet richting de 100%, en wij zullen er alles aan doen om dat doel te behalen.”

Bron: Arnhemse Koerier