De herfst is weer begonnen en de fruitbomen hangen vol met heerlijke appels en peren. Vrijwilligers van de hoogstambrigades in Gelderland kunnen wel een helpende hand gebruiken, niet alleen volwassenen, maar ook kinderen zijn daarbij welkom. Zo nam Stichting Hoogstambrigade Schuytgraaf op vrijdag 24 september groep 6 van basisschool Het Jongleren mee de boom in. Gewapend met plukzakken of op een ladder hielpen de kinderen met de oogst.

“Zo groeit het besef dat er veel bij komt kijken voordat een appel in je hand ligt”

Coördinator Koen van de Griendt hoopt dat de kinderen op deze manier meer bewustzijn krijgen voor het ontstaan van voedsel en het belang van de natuur hierbij. “Niet iedereen hoeft het leuk te vinden, maar het zou mooi zijn als ze allemaal iets doen. Dat ze zeggen: ‘Kijk een bij!’ Zo groeit het besef dat er nog heel veel bij komt kijken voordat een appel in je hand ligt.” Een deel van het geoogste fruit werd mee naar school genomen, de rest zal tijdens het oogstfeest op 3 oktober geperst worden.

Knot een wilg, onderhoud de heide of maak een takkenril

In heel Gelderland gaan de komende maanden schoolklassen met vrijwilligersgroepen mee naar buiten onder de noemer ‘Met je school de boom in’. Jaarlijks worden er door vrijwilligersgroepen verschillende activiteiten georganiseerd voor schoolklassen, waarbij ervarend leren centraal staat. Zo gaan schoolkinderen in Zevenaar de boom in om te knotten en in Ede gaat een klas dennen trekken op de heide.

Het uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk kinderen in contact te brengen met natuur en landschap, en ze een onvergetelijke dag te bezorgen. Daadwerkelijk de handen uit de mouwen steken in de natuur, daar gaat het om!

Stichting Landschapsbeheer Gelderland ondersteunt vrijwilligersgroepen met training, educatiemateriaal en de uitleen van kindergereedschap. Lokale NME centra zijn de verbindende factor tussen de school en de vrijwilligersgroep.

Doe je mee?

Wil je als vrijwilligersgroep graag een keer een schoolklas begeleiden of wil je je school aanmelden? Kijk dan op www.landschapsbeheergelderland.nl/met-je-school-de-boom-in voor meer informatie.