De Verenigde Naties hebben 2016 uitgeroepen tot ‘International Year of Pulses’. Het doel is om door onderzoek en promotie de rol van bonen, linzen en erwten te verstevigen als gezonde en duurzame bron van eiwitten. Daarnaast kunnen ze als eiwitbron en groene bodemverbeteraar ook nog eens wereldwijd een belangrijke rol spelen in de strijd tegen voedseltekorten.

Bonen, erwten, linzen en al die andere peulvruchten zijn perfecte vleesvervangers; rijk aan koolhydraten, eiwitten en vezels. Om de groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden, willen de Verenigde Naties de peulvrucht beter onder de aandacht gaan brengen. Daarom hebben ze 2016 uitgeroepen tot het ‘Jaar van de Peul’.

Peulvruchten zijn gezond

Hoe vaak eet jij peulvruchten? Uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat slechts tien procent van de bevolking tot 8 gram peulvruchten per dag komt. En dat terwijl peulvruchten supergezond zijn en helpen om cholestorol te verlagen. Vooral peulvruchten met weinig vet, zoals kikkererwten, linzen, pintobonen en kidneybonen hebben een positieve uitwerking bij een dagelijkse portie van 130 gram. Vanwege de voedingseigenschappen van peulvruchten adviseert het Voedingscentrum om wekelijks peulvruchten te eten.

Meer